Περιγραφή Έργου

Το έργο DWELL ασχολείται με τον αντίκτυπο των ψηφιακών τεχνολογιών στην κοινωνική, σωματική, γνωστική και συναισθηματική υγεία των μαθητών, με στόχο την ενίσχυση της ψηφιακής ευημερίας στα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά περιβάλλοντα. Εξοπλίζει τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τα ενδιαφερόμενα μέρη με εργαλεία για την προώθηση υγιών ψηφιακών συνηθειών μέσω πέντε αλληλένδετων φάσεων: έρευνα, ανάπτυξη πλαισίου, ανάπτυξη ικανοτήτων, συστάσεις πολιτικής και διάδοση.

  1. Η ερευνητική φάση περιλαμβάνει έρευνα και ανασκόπηση βιβλιογραφίας σχετικά με τον αντίκτυπο των ψηφιακών τεχνολογιών στους νέους, προσαρμογή του εργαλείου SELFIE για την αξιολόγηση πρακτικών ψηφιακής ευημερίας στα σχολεία, προώθηση του έργου μέσω επισκέψεων στα σχολεία και συναντήσεις γονέων και διεξαγωγή ομάδων εστίασης με εκπαιδευτικούς και γονείς για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τις ανησυχίες της ψηφιακής τεχνολογίας στη μάθηση.
  2. Στη συνέχεια θα αναπτυχθεί ένα λεπτομερές πλαίσιο για την ψηφιακή ευημερία μέσω επαναληπτικών διαδικασιών και διαβουλεύσεων. Αυτό το πλαίσιο απευθύνεται τόσο σε εκπαιδευτικούς όσο και σε γονείς. Για τους εκπαιδευτικούς, προσφέρει ουσιαστικό επίπεδο ικανοτήτων για την αντιμετώπιση όλων των τομέων ενδιαφέροντος και μεταπτυχιακό επίπεδο για να ενεργούν ως πρεσβευτές ψηφιακής ευημερίας. Για τους γονείς, το πλαίσιο παρέχει ικανότητες για την υποστήριξη και την καθοδήγηση των παιδιών τους και τον εντοπισμό πρώιμων προειδοποιητικών σημείων ζητημάτων που σχετίζονται με την ψηφιακή τεχνολογία.
  3. Οι δραστηριότητες ανάπτυξης ικανοτήτων περιλαμβάνουν την ανάπτυξη προγραμμάτων κατάρτισης και πόρων για εκπαιδευτικούς και γονείς, βάσει του πλαισίου, για την ενίσχυση των δεξιοτήτων και των γνώσεών τους.
  4. Το έργο θα δημιουργήσει συστάσεις πολιτικής από τις πιλοτικές εφαρμογές για να καθοδηγήσει την ενσωμάτωση της ψηφιακής ευημερίας στις εκπαιδευτικές πολιτικές. 
  5. Οι δραστηριότητες διάδοσης και δικτύωσης θα εξασφαλίσουν ότι τα πορίσματα και τα αποτελέσματα του έργου θα φτάσουν σε ένα ευρύ κοινό, προωθώντας την ανταλλαγή γνώσεων και τη συνεργασία.

Αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση αντιμετωπίζει σημαντικά κενά και προκλήσεις που εντοπίστηκαν μέσω προκαταρκτικής έρευνας και στοχεύει στην προώθηση ενός υγιέστερου ψηφιακού περιβάλλοντος για μαθητές και εκπαιδευτικούς σε όλη την Ευρώπη.

 

Information
Τίτλος έργου: Ψηφιακή ευημερία: Μια ολιστική προσέγγιση για την ευημερία στο ευρύτερο ψηφιακό εκπαιδευτικό οικοσύστημα
Αριθμός έργου: ERASMUS-EDU-2024-POL-EXP-DIGITAL-10115998
Πάροχος κεφαλαίων: Erasmus+
Διάρκεια έργου: 36 μήνες (1 Απριλίου 2025 - 31 Μαρτίου 2028)
Συνολική χρηματοδότηση (€) 965.826,51

Project Consortium

Αποδοχή Cookies Ιστοσελίδας Περισσότερες Πληροφορίες