Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ρομποτικής FIRST® LEGO® League 2024 που διοργάνωσε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Πληροφορικής (Cyprus Computer Society – CCS) το Σάββατο 6 Απριλίου 2024, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΒΙΝΤΕΟ ΚΛΙΠ

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Υπουργός Εργασίας, κος Γιάννης Παναγιώτου ο οποίος ενθάρρυνε τους νεαρούς συμμετέχοντες και μελλοντικούς επιστήμονες, να συνεχίσουν να ενασχολούνται με τις νέες τεχνολογίες. Χαιρετισμό απεύθυνε επίσης ο Επικεφαλής Επιστήμονας κος Δημήτρης Σκουρίδης και ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Καθηγητής Αντρέας Ευσταθίου.  

Ο Πρόεδρος του CCS κος Κώστας Αγρότης, επεσήμανε τη σημασία του FIRST® LEGO® League ως του μεγαλύτερου πρωταθλήματος ρομποτικής παγκοσμίως, όπου παιδιά από 4 έως 16 ετών μαθαίνουν, συνεργάζονται, αλληλεπιδρούν και διασκεδάζουν.

Στο μοναδικό φεστιβάλ FIRST® LEGO® League Cyprus (FLL Cyprus) 2024 συμμετείχαν 180 μαθητές και μαθήτριες νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου και τεχνικών σχολών που ασχολήθηκαν με το θέμα της φετινής σεζόν FIRST® LEGO® League που είναι η τέχνη με τίτλο MASTERPIECE℠.

Το FLL Cyprus 2024 περιλάμβανε 3 προγράμματα για 3 ηλικιακές κατηγορίες ως ακολούθως:

  • FLL Discover (event/expo): 4 - 6 ετών
  • FLL Explore (event/expo): 6 - 10 ετών
  • FLL Challenge (διαγωνισμός): 9 - 16 ετών

Οι ομάδες του  FLL Challenge μαζί με τους προπονητές εκπαιδευτές τους προετοιμάστηκαν από μήνες πριν στις έννοιες της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM) μέσω μιας διασκεδαστικής, και πρακτικής μάθησης. Την ημέρα της εκδήλωσης παρουσίασαν τα έργα τους σε ειδικό εκθεσιακό χώρο και στους κριτές του FLL Cyprus. Καθ' όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης, τα ρομπότ των ομάδων του FLL Challenge εκτέλεσαν αποστολές στη θεματική πίστα του Robot Game. Στο τέλος, η επιστημονική επιτροπή ανέδειξε τις ομάδες που διακρίθηκαν στις κατηγορίες Robot Design, Robot Performance, Innovation Project και Core Values.

Η νικήτρια ομάδα του FLL Challenge Cyprus, ROBOTHEADZ του STEM Education Cyprus, θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στην παγκόσμια διοργάνωση First Lego League Challenge που θα πραγματοποιηθεί στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ τον ερχόμενο Ιούνιο.

Σημειώνεται ότι το FIRST® LEGO® League είναι μια συνεργασία της FIRST® (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) και του εκπαιδευτικού τομέα της LEGO® Education και διοργανώνεται κάθε χρόνο, από το 1998, σε περισσότερες από 110 χώρες παγκοσμίως.

Τα παιδιά του Discover και του Explore παρουσίασαν τις ρομποτικές τους κατασκευές και απέσπασαν βραβεία για τον προγραμματισμό, την αφίσα, το μοντέλο κατασκευής και για τις θεμελιώδεις αξίες της FIRST® LEGO.®

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, όλες οι ομάδες ασχολήθηκαν με δημιουργικές δραστηριότητες στις τέχνες, όπως δημιουργική γραφή, μουσική, θέατρο και γραφιστική. Τα δημιουργικά εργαστήρια προσφέρθηκαν από καθηγητές του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου και εκπαιδευτές του The Steamers του Οργανισμού Νεολαίας, ενώ η διακόσμηση μπισκότων ανέλαβε το Christels Designs. Επιπλέον, οι μαθητές του FLL Challenge είχαν την ευκαιρία να τυπώσουν μπλουζάκια με φιγούρες LEGO στο εργαστήρι του Προγράμματος Γραφικών Τεχνών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το FLL Cyprus δεν περιορίστηκε μόνο στη ρομποτική και την τεχνολογία, αλλά περιλάμβανε διασκεδαστικές δράσεις, με παρουσιαστή, μουσική/dj και χορευτικά διαλείμματα από τις Σχολές Χορού Έλενα Κλαρκ και Outplay.

Το FIRST® LEGO® League Cyprus 2024 διοργανώθηκε από το CCS σε συνεργασία με την Eduact και το IET Cyprus, με την πολύτιμη στήριξη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, των εταιριών XM, ICDL και O3 και την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Επόμενες ρομποτικές και νεανικές δράσεις του CCS

Με στόχο την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων από νεαρή ηλικία, το CCS διοργανώνει νεανικές δράσεις και μαθητικούς διαγωνισμούς όπως το Bebras και η Ολυμπιάδα Πληροφορικής. Επόμενες διοργανώσεις είναι ο διαγωνισμός κυβερνοασφάλειας τον Μάιο, και οι ρομποτικοί διαγωνισμοί Robotex, MRC και WRO τον Ιούνιο και τον Ιούλιο αντίστοιχα. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τη σελίδα του www.ccs.org.cy και τα κοινωνικά δίκτυα του CCS.

Αποδοχή Cookies Ιστοσελίδας Περισσότερες Πληροφορίες