Δημόσιες Διαλέξεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη
5:30 μ.μ. στις 15, 22 και 29 Μαρτίου, 2023
Σεβέρειος Βιβλιοθήκη, Παγκύπριον Γυμνάσιον

Ζούμε σε μια νέα εποχή, αυτήν της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ). Μια εποχή που υπόσχεται να διαρκέσει αιώνες και να διαμορφώσει με πρωτόγνωρους τρόπους την ανθρώπινη κοινωνία, ίσως και την ίδια τη φύση της ανθρώπινης σκέψης και ύπαρξης. Ήδη η εξέλιξη της ΤΝ έχει αρχίσει να προβληματίζει σοβαρά τις κοινωνίες μας, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να ανακοινώνει συνεχώς καινούργια πλαίσια ανάπτυξης και χρηματοδότησης ΤΝ αλλά και κατευθυντήριες γραμμές και νομοθεσίες, για τη ρύθμιση και διασφάλιση του «ηθικού σχεδιασμού»  συστημάτων της ΤΝ και την υπεύθυνη χρήση  τους. Επίσης, τα βασικά θέματα της ΤΝ επαναφέρουν στο προσκήνιο με έντονο τρόπο θεμελιώδη φιλοσοφικά και ηθικά ζητήματα τα οποία έχουν απασχολήσει την ανθρώπινη σκέψη διαχρονικά από την εποχή της αρχαίας και πρωτογενούς εποχής του Σωκράτη, Πλάτωνα και Αριστοτέλη. 
Με κύριο στόχο την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού της Κύπρου για τα βασικά ερωτήματα, τους προβληματισμούς και τις πολύπλευρες προκλήσεις που αναδεικνύονται από την Τεχνητή Νοημοσύνη, οργανώνεται ένας πρώτος κύκλος δημόσιων διαλέξεων στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Οι διαλέξεις αυτές θα καλύψουν όχι μόνο τις επιστημονικές και τεχνικές προκλήσεις της ΤΝ αλλά επίσης και το σημαντικό ερώτημα του πως η υγιής ανάπτυξη της νέας αυτής τεχνολογίας συνδέεται με την ψυχολογική, κοινωνική και φιλοσοφική ύπαρξη του ανθρώπου. Οι διαλέξεις απευθύνονται στο γενικότερο ακροατήριο χωρίς να προαπαιτείται κάποια ιδιαίτερη γνώση του θέματος εκτός από το ενδιαφέρον για την εξέλιξη της ΤΝ. 
Οι τρείς πρώτες διαλέξεις θα δοθούν από τον Καθηγητή Αντώνη Κάκα του Πανεπιστημίου Κύπρου. Θα ακολουθήσει δεύτερος κύκλος με ομιλητές από διάφορους χώρους και γνωστικά αντικείμενα σχετικά με την ΤΝ. 
Περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο παρακολούθησης των διαλέξεων, με φυσική παρουσία ή διαδικτυακά, θα ανακοινωθούν αργότερα.  Δήλωση συμμετοχής στο τηλ.: 22466715

ΟΡΓΑΝΩΤΕΣ: Η Διεύθυνση, ο Σύλλογος Αποφοίτων Παγκυπρίου Γυμνασίου και το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης AI4EU
 

Αποδοχή Cookies Ιστοσελίδας Περισσότερες Πληροφορίες