Τελετή Βράβευσης για Μαθητικούς Διαγωνισμούς Πληροφορικής και Παρουσίαση του έργου Digital Skills Wallet

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Πληροφορικής (Cyprus Computer Society – CCS) διοργάνωσε με επιτυχία εκδήλωση με θέμα τις ψηφιακές δεξιότητες, τη Δευτέρα 10 Απριλίου 2023, στο Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο, στη Λευκωσία. 

Η εκδήλωση αφορούσε στην τελετή βράβευσης των Μαθητών και Μαθητριών που διακρίθηκαν:
•    Στην Παγκύπρια Ολυμπιάδα Πληροφορικής 2022
•    Στον Παγκύπριο Διαγωνισμό Πληροφορικής και Υπολογιστικής σκέψης BEBRAS 22-23
Επίσης, η εκδήλωση περιλάμβανε την τελετή έναρξης του νέου Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus «Digital Skills Wallet».

Την εκδήλωση χαιρέτισε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου, την ομιλία της οποίας εκφώνησε ο κος Μιχάλης Τορτούρης, Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης στον τομέα της Πληροφορικής. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους λειτουργοί και επιθεωρητές του Υπουργείου, διευθυντές και εκπρόσωποι σχολείων, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι των ΜΜΕ, οι γονείς και οι μαθητές/τριες που διακρίθηκαν, από Δ’ Δημοτικού μέχρι Γ’ Λυκείου. Κατά τη διάρκεια της εκφώνησης της ομιλίας της Υπουργού, ο κος Τορτούρης τόνισε τη μεγάλη σημασία  που δίνει το ΥΠΑΝ στην Πληροφορική, εντάσσοντας ως ξεχωριστό μάθημα στο Γυμνάσιο και το Λύκειο και τα τελευταία χρόνια και στο Δημοτικό. 

Ο κος Κώστας Αγρότης, Πρόεδρος  του CCS ευχαρίστησε για τη συνεργασία το ΥΠΑΝ, τους χορηγούς και τους εμπλεκόμενους φορείς  καθώς και τους καθηγητές πληροφορικής που προσφέρουν εθελοντικά το χρόνο τους κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, είτε για το συντονισμό και επιτήρηση στη διοργάνωση BEBRAS είτε στην εκπαίδευση και προετοιμασία των ομάδων στην Ολυμπιάδα Πληροφορικής. Με ιδιαίτερη χαρά δήλωσε ότι στο διαγωνισμό Bebras, που έχει στόχο τη βελτίωση των οριζόντιων δεξιοτήτων (soft skills) του 21ου αιώνα, η συμμετοχή κοριτσιών έφτασε το 48%, «γεγονός μας βρίσκει ιδιαίτερα ικανοποιημένους καθώς ο Σύνδεσμος έχει θέσει ως στόχο την προσέλκυση περισσότερων γυναικών στα επαγγέλματα ΤΠΕ». 

Εκ μέρους του Σύνδεσμου Καθηγητών Πληροφορικής (ΣΥΚΑΠ) που είναι συν-διοργανωτής του διαγωνισμού Bebras, μίλησε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κος Πέτρος Γάης και εκ μέρους της Oracle Academy που είναι χορηγός της Ολυμπιάδας μίλησε ο κος Αντώνης Σκούλλος, Managing Director Oracle Cyprus & Technology Leader Greeece Cyprus Malta και.

Προτού ξεκινήσει η βράβευση μαθητών/τριων, προηγήθηκε η  παρουσίαση του Ευρωπαϊκού έργου “Digital Skills Wallet: Acquiring and Assessing Digital Competence Using micro-credentials” από την κ. Μαρία Κναή, Γ. Διευθύντρια της EDITC. Το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος που υποστηρίζεται από μια διαδικτυακή πλατφόρμα για την Απόκτηση και την Αξιολόγηση Ψηφιακών Ικανοτήτων χρησιμοποιώντας μικροδιαπιστευτήρια. 

Στην εκδήλωση αρχικά βραβεύτηκαν οι 11 μαθητές που εκπροσώπησαν επάξια την Κύπρο στις ακόλουθες διεθνείς ολυμπιάδες πληροφορικής το 2022:
•    Παγκόσμια Ολυμπιάδα Πληροφορικής (IOI: 7-14/08/2022, Ινδονησία)
•    Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Γυμνασίων (EJOI: 19-25/09/2022, Διαδικτυακά)
•    Βαλκανική Ολυμπιάδα Γυμνασίων (JBOI: 28/8-2/9/2022, Ρουμανία)
•    Βαλκανική Ολυμπιάδα Πληροφορικής (ΒΟΙ: 3-8/10/2022, Ρουμανία)

Όπως είναι πλέον αναμενόμενο, οι μαθητές είχαν εξαιρετική παρουσία στις εν λόγω τις διοργανώσεις, εξασφαλίζοντας μετάλλια και επαίνους για τη χώρα μας.  Σημειώνεται ότι οι μαθητές με διακρίσεις από τις διεθνείς διοργανώσεις μπορούν να εισαχθούν σε τμήματα του Πανεπιστημίου Κύπρου χωρίς εξετάσεις, ενώ τα ταλέντα αυτά είναι περιζήτητα για διακεκριμένα Πανεπιστήμια όλου του κόσμου.

Ακολούθως, βραβεύτηκαν 15 μαθητές και μαθήτριες από κάθε τάξη (Δ’ – Ε’ – Στ’ Δημοτικού & Α’ – Β’ – Γ’ Γυμνασίου) που διακρίθηκαν στον Παγκύπριο Διαγωνισμό Πληροφορικής  και Υπολογιστικής Σκέψης BEBRAS 22-23.  Επίσης, βραβεύτηκαν και τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί με πολυάριθμες συμμετοχές συμβάλλοντας στην επιτυχία της διοργάνωσης Bebras.

Κλείνοντας, οι εκπρόσωποι του CCS σημείωσαν ότι σε μία μετα-Covid εποχή η ανάγκη για Ψηφιακές δεξιότητες είναι πιο επιβεβλημένη από ποτέ, ιδιαίτερα ανάμεσα στο μαθητικό και νεανικό κοινό. Γιαυτό το λόγο πρότειναν τη συμμετοχή και στις αμέσως επόμενες συναφείς δράσεις  του Συνδέσμου που είναι ο Διαγωνισμός Κυβερνοασφάλειας CCSC που θα γίνει τον Ιούνιο,  και ο Διαγωνισμός Ρομποτικής Robotex που θα γίνει στις 1-2 Ιουλίου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. 

Περισσότερες πληροφορίες για όλες τις δράσεις και διαγωνισμούς με θέμα τις ψηφιακές δεξιότητες, τον προγραμματισμό, τη ρομποτική και την τεχνολογία θα βρείτε στην ιστοσελίδα του CCS www.ccs.org.cy.
 

Αποδοχή Cookies Ιστοσελίδας Περισσότερες Πληροφορίες